Boligbehov
Boligtilbudet for personer med rusproblemer og psykiske lidelse har blitt noe bedre de senere årene, og færre står på venteliste til kommunal bolig. Men fortsatt mangler mange et egnet tilbud. De fleste brukerne med ROP-lidelser kan bo i en ordinær kommunal bolig eller privat leid eller eid bolig, med tilpassede tjenester.
Småhus er et tilbud for personer som har behov for å bo litt skjermet, og mange kan nyttiggjøre seg ulike ambulante tilbud.
Det er også brukere i gruppen som har behov for et mer tilpasset boligtilbud, gjerne institusjonslignende tiltak med tilgang til tjenester hele eller deler av døgnet, helsetjenester og hjelp til ADL (activity of daily living). Dette er begrenset til en andel av brukerne med ROP-lidelser, og gjerne som et midlertidig tilbud/overgangstilbud.
Tjenester
Personer med samtidig rusproblemer og psykiske lidelser har ulik grad av behov for tjenester. Noen er av forskjellige grunner lite mottakelig for å ta imot tjenester, selv om de blir forsøkt gjort tilgjengelige.
Tilbudet bør være fleksibelt og tilpasset den enkeltes behov i gode og dårlige perioder: Det finnes ikke en bestemt løsning som gir det riktige tilbudet hele tiden.
Tjenestetilbudet og ulike metoder bør brukes fleksibelt og gjøres forutsigbart tilgjengelig, slik at brukeren opplever at behov svares opp uten unødvendig venting. Det bidrar til å øke brukerens trygghet og mestringsevne.
Det er viktig å kartlegge behovene til den enkelte bruker, sammen med bruker, gjerne i perioder etter at krisen har lagt seg (for eksempel etter utskrivning fra en akutt innleggelse). Mange kommuner har ulike ambulante tjenester og bo-oppfølgingstjenester som tilbys brukere med ROP-lidelser.
Det kan erfaringsmessig være utfordrende å følge opp en del brukere med ROP-lidelser; mange har negative opplevelser knyttet til helsetjenester og offentlige tjenester og har ofte rusutløst paranoia eller forvirringstilstander, psykotiske episoder eller nedsatt minnefunksjon. Det er et mindretall som takker ja til å etablere individuell plan, og mange motsetter seg at hjelpere utveksler informasjon. Det er derfor avgjørende at tjenestene rundt finner måter å systematisere og samordne bistanden. Housing First, ACT/FACT-team er metodiske tilnærminger som tilbyr en systematikk for å følge opp slike behov.
Spekter av tjenestetilbud
Helsedirektoratet og Husbanken har laget en oversikt over ulike tjenestetilbud. Denne inndelingen blir brukt for å skille mellom de ulike eksemplene på bo- og tjenestetilbud som er samlet inn fra kommunene for personer med samtidig rusproblemer og psykiske lidelser, som du finner i kapittel 3.1.
Illustrasjonen viser en inndeling mellom arbeid/aktivitetstilbud, ambulante tjenester og døgnbemannede tilbud.
Brukermedvirkning
Det er avgjørende med god brukermedvirkning for å få riktig bo - og tjenestetilbud. ROP-bruker angir følgende 10 viktige anbefalinger i arbeidet:
- Individuell
plan
Individuell plan bør utarbeides for å legge til rette for god brukermedvirkning.
- Pårørende
Nære pårørende (voksne og barn) bør kartlegges med tanke på egne hjelpebehov og få tilbud om nødvendige støttetilbud uavhengig av behovene til den enkelte bruker.
- Psykisk
helse
Når en person som er i kontakt med hjelpeapparatet har rusproblemer, må psykisk helse kartlegges.
- Arbeid
og utdanning
Det bør gjøres en kartlegging av personens erfaring og motivasjon for utdanning og arbeid i tillegg til funksjonsevne og mestring.
- Egne
ressurser
Personens egne ressurser må støttes under hele behandlingsforløpet på en slik måte at livskvalitet bedres.
- Oppfølging
Det må sikres at personen får tilfredsstillende oppfølging for å sikre kontinuitet og unngå brudd i behandlingen. Dette gjelder også ved alle utskrivelser fra døgnbehandling.
- Bostedsløs
Dersom en person er bostedsløs ved innleggelse, må institusjon og kommune sammen begynne arbeidet med å finne bolig.
- Psykose
Personer med akutte psykoser skal ha rett til behandling i psykisk helsevern, uavhengig av om psykosen er rusutløst eller ikke.
- Samordne
inntak
Helseforetaket bør samordne vurderinger og inntak for at pasienter med samtidig rus- og psykisk lidelse får et samordnet og integrert behandlingstilbud.
- Samarbeid
Behandling av personer med samtidig rus- og psykisk lidelse innenfor helseforetakene må skje i aktivt samarbeid med kommunene både før, under og etter behandling i spesialisthelsetjenesten.
Les mer i Veiviseren om:
- Housing First
- ACT/FACT-team
- Oppfølgingstjenester i hjemmet
- Opplysning, råd og veiledning fra NAV
- Bo-oppfølging
- Recovery
- Individuell plan
- Rettslige rammer for bruk av tvang
- Vergemål
- Forløp ROP Helse Bergen for rus- og psykiatripasienter
- Veileder for lokalisering og utforming av omsorgsbygg - krav til boliger med heldøgns helse- og omsorgstjenester eller dagaktivitetssenter finansiert med investeringstilskudd.
- I veilederens kap. 4.4 beskrives også bo- og aktivitetsbehov for personer
Informasjonsfilmen "Housing First - for å bekjempe bostedsløshet" gir en innføring i modellen og inneholder blant annet intervjuer med grunnleggeren Sam Tsemberis, Petter Dahle i NAPHA og ansatte i kommunene Trondheim, Kristiansund og Bergen.