Nyttig for alle kommuner
Egenvurderingsskjemaet som ble brukt av Fylkesmannen overfor kommuner i Trøndelag, kan brukes av kommuner i hele Norge for å se om tjenestene kommunen gir til personer med samtidig rusmiddelproblem og psykisk lidelse (ROP-gruppen) er i tråd med lov og forskrift.
Bruk av skjemaet i Trøndelag
Fylkesmennene i hele landet gjennomførte i 2017-2018 et landsomfattende tilsyn med tjenester til voksne personer med ROP-lidelse. Tilsynet var rettet mot DPS i spesialisthelsetjenesten og mot kommunens tjenester til personer over 18 år, og oppdraget var gitt av Statens helsetilsyn.
Fylkesmannen i Trøndelag gjennomførte tilsyn ved Orkdal DPS og Stjørdal DPS og hos seks kommuner. Tilsynet viste at kommunene har et forbedringspotensial i tjenesteytingen. Funnene i de seks kommunene ligger på Fylkesmannens hjemmeside for 2018. Funnene etter tilsynet i alle landets kommunene er beskrevet i en egen samlerapport.
I etterkant ønsket Fylkesmannen i Trøndelag at alle de andre kommunene i Trøndelag skulle gjennomgå tjenestene gitt i sin kommune, for å se om det også der var et forbedringspotensiale i tjenesteytingen. Fylkesmannen utarbeidet derfor et egenevalueringsskjema som skulle benyttes.
Hvis kommunene på bakgrunn av egenvurderingen konkluderte med at praksis ikke er i tråd med lov og forskrift, skulle det foretas en vurdering av årsak til lovbrudd(ene). Kommunen skulle deretter utarbeide en plan for å rette på lovbruddene. Planen skulle inneholde fire elementer:
- tiltak som iverksettes for å rette lovbruddet
- hvordan ledelsen vil følge med på og kontrollere at tiltakene ble iverksatt
- hvordan ledelsen vil gjennomgå at tiltakene har tilstrekkelig effekt
- frist for å sikre fremdrift
Egenvurderingsskjema, redegjørelse for årsak til lovbrudd og plan for å rette avvik måtte deretter sendes inn til Fylkesmannen av kommunene i Trøndelag oktober 2019.
Last ned skjemaet
Her finner du skjemaet som er utarbeidet av Fylkesmannen i Trøndelag.