Hva er en livsløpsbolig?
En livsløpsbolig har et sett av kvaliteter knyttet
til planløsningen og utformingen som gjør den godt egnet for både ung og
gammel. Livsløpsboligen kan være alt fra en enebolig til en
blokkleilighet.
En livsløpsbolig har
- trinnfri adkomst fra adkomstvei og biloppstillingsplass
- alle hovedfunksjoner på inngangsplanet (inngangsparti, entré, stue, kjøkken, minst ett soverom (parsengssoverom), minst ett bad, toalett, vaskerom, bod og uteplass)
- plass til vaskemaskin på tilgjengelig bad eller vaskerom
Livsløpsbolig tar utgangspunkt i TEK17 § 12-2 sitt krav om tilgjengelig boenhet, men har utover dette noen tilleggskvaliteter som skal sikre at personer med nedsatt funksjonsevne og eldre, kan bo i egen bolig, leve aktive liv og være selvhjulpne. Disse tilleggskvalitetene er:
- trinnfri adkomst til boligen fra biloppstillingsplass, for å sikre god tilkomst til og fra boligen
- innvendig bod, for å sikre lett tilgjengelighet til oppbevaring av nødvendig utstyr og ting
- tilgjengelig parsengssoverom, for å sikre at rommet har plass til en dobbeltseng, gir tilkomst til begge sider av sengen og tilgjengelighet for rullestol
- plass for vaskemaskin på tilgjengelig bad eller vaskerom, for å sikre lett tilgjengelighet til å vaske klær inne i egen bolig, også for person i rullestol
En livsløpsbolig legger til rette for at beboerne
skal kunne motta pleie- og omsorgstjenester på en god, verdig og effektiv måte,
slik at bolig og tjenester utfyller hverandre.
Se utfyllende informasjon om krav til livsløpsbolig på Husbanken sine nettsider og i Norsk Standard for universell utforming
NS11001-2: Bolig.
Illustrasjon fra heftet Universell utforming og likestilling - tilgjengelige bygg og uteområder av Norges Handikapforbund
Hvorfor bygge livsløpsbolig?
For kommunen er det viktig å sikre at det er nok tilgjengelige boliger i ulike typer. Dette er spesielt viktig med tanke på eldrebølgen, at eldre både kan bo hjemme lengre i en tilpasset bolig, ha et godt tilbud av omsorgsboliger og slik avlaste omsorgssektoren ved at tjenester kan bli tilbudt i hjemmet.
For privatpersoner er det viktig å kunne bli boende hjemme selv om noen i familien brekker et bein eller får en sykdom som medfører bruk av rullestol, rullator eller andre hjelpemidler. En livsløpsbolig er en trygg bolig, der det er mindre sannsynlighet for at en snubler og faller i trapper, trinn og terskler.
Etterspørselen etter tilgjengelige boliger vil øke i takt med en eldre befolkning. Flest nordmenn bor i enebolig, og det er behov for å få tilpasset disse, slik at man kan bo hjemme lengre. Det er også behov for flere tilgjengelige og lettstelte leiligheter i sentrumsområder med lett tilgang til service- og tjenestetilbud. Dette må kommunen planlegge for.
Er boligen din tilgjengelig?
Hvor tilgjengelig er egentlig boligen din? Denne filmen ser på noen aspekter som bidrar til en mer tilgjengelig bolig. Filmen er laget av Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).