Et bo- og nærmiljø som legger til rette for aktivitet,
deltagelse og fellesskap er sentralt for vår trivsel og velferd. For barn er et trygt, godt, og stimulerende
hjemmemiljø helt avgjørende for
barnets trivsel og oppvekst. Særlig stor betydning har bo- og
nærmiljøet også for eldre og andre som tilbringer mye tid i bomiljøet.
Kvaliteter som er viktige for disse gruppene, er bra for alle.
Målet om å utvikle byer og tettsteder i en bærekraftig
retning er den viktigste grunnen til at i Norge og andre land satser på
fortetting som strategi. Gjennom kompakt utbygging, samlokalisering av
funksjoner, mer effektiv arealutnyttelse, og økt bruk av kollektivtransport og
gåing og sykling, oppnås klima- og miljøgevinster.
I tillegg til bærekrafthensyn, har endring i livsstil og
boligpreferanser gjort at sentralt beliggende- og lettstelte boliger er
attraktive. Et økt nærmiljøtilbud og kortere avstand mellom bolig og daglige
gjøremål gjør hverdagen ofte enklere og bedre for folk.
Mange nye utbyggingsprosjekter er konfliktfylte, og en rekke
kvaliteter i bo- og nærmiljøet utfordres. Dette er i de seneste år grundig drøftet
i forskningsrapporter og faglitteratur.
Ved fortetting vektlegges ofte sosial bærekraft mindre enn økonomiske og
økologiske hensyn. Sosial bærekraft handler både om fysisk og sosialt miljø, blant annet om tilrettelegging for sosialt liv, trygghet, tilhørighet, og et godt tjeneste- og servicetilbud. I denne teksten har vi utdypet disse fire dimensjoner innenfor temaet:
Forutsetninger for å lykkes
Planlegging
og gjennomføring av fortetting er en sammensatt og krevende oppgave for både
kommunen og private aktører. Forskning fra de siste årene knytter seg til alt
fra hvordan kommunen bruker overordnede planer for å styre utviklingen til
fysiske kvaliteter i enkeltprosjekter. De siste årene har man også forsket på
sosial bærekraft og folkehelse.
Det er
ingen enkle svar på hvordan man kan lykkes med planlegging og gjennomføring av
fortetting med kvalitet, men forskningen peker på rekke suksesskriterier for å
oppnå gode løsninger. Mange av disse knytter seg til gjennomføringsprosessen.
Mange kommuner har gode overordnede planer, men har ofte mindre fokus på
utfordringer i gjennomføringen.
I dag blir
de aller fleste reguleringsplaner fremmet av private aktører. Gode løsninger
vil derfor også i stor grad avhenge av utbyggere og prosjekterende i nye
utbygginger.
Gode bo- og
nærmiljø ved fortetting må derfor skapes gjennom både kompetente og ambisiøse
utbyggere og arkitekter, og kompetente og ambisiøse kommuner. Kommunen må ville
og tørre å styre gjennom regulering, forhandlinger og samarbeid, og utbyggerne må
utfordres til å ta sin del av vårt felles samfunnsansvar for å sikre gode
bokvaliteter og folkehelse. Samtidig må innbyggernes behov og meninger bli
ivaretatt i prosessen.
- Bomiljø
Den nære fysiske-, sosiale- og organisatoriske strukturene i menneskers liv. Bomiljø er mindre enn nærmiljø, og ofte uten organiserte virksomheter som butikker og servicefunksjoner. Naboer i et bomiljø har interaksjon og fellesskap på ulikt nivå, og beboerne selv setter ofte en sosial avgrensning på bomiljøet.
- Fortetting
All byggevirksomhet innenfor dagens utbygde områder som fører til høyere eller meir effektiv arealutnytteelse. Fortetting kan ha ulik karakter som tilbygg eller påbygg av eksisterende bebyggelse, transformasjon av tidligere industri- eller havneområder eller utbygging av nye områder. Det kan også være fortetting vevd kollektivknutepunkt, eler høyere arealutnyttelse på områder inntil eksisterende byområder.
- Mulighetsstudier
- I noen tilfeller vil et innhentet kunnskapsgrunnlag i for liten grad gi konkrete ideer og visjoner knyttet til framtidig utvikling av området. Da kan det være ønskelig å supplere materialet med mer dyptgående mulighetsstudier. Slike studier kan peke på utviklingsmuligheter knyttet til et begrenset geografisk område.
- Nærmiljø
- Et geografisk område som har boligen som utgangspunkt og er større enn et bomiljø. Nærmiljøet består av fysiske, sosiale og organisatoriske strukturer. De fysiske strukturene er bygninger, grøntområder, møteplasser og trafikkårer. De sosiale strukturene består av relasjoner mellom innbyggere i lokale nettverk og grupper, trygghet og tilhørighet, og de organisatoriske strukturene er sammensatt av lokale institusjoner, organisasjoner, servicefunksjoner og tjenester. Nærmiljøet er et geografisk avgrenset område med boliger, bolignære oppholdsarealer og boligtilknyttede servicefunksjoner.
- Objektiv kunnskap
- Objektiv kunnskap er hva som kjennetegner det aktuelle området og dets innbyggere. Her vil befolkningstatistikk inngå, og også fakta om fysiske forhold ved bebyggelsen i området, områdets institusjoner, næringsliv, service, infostruktur, rekreasjonsmuligheter, kommunikasjoner, miljømessige forhold knyttet til trafikk og forurensning, tilknytning til tilstøtende områder mv.
- Sosiokulturell stedsanalyse
- Utvikling av et sted berører sosiale grupper ulikt. Det er derfor viktig å kartlegge og analysere beboernes opplevelser, erfaringer og ønsker for stedet, og legge dette som premiss for utviklingsarbeidet. En stedsanalyse kan bidra til å skaffe et bredere kunnskapsgrunnlag, avvikle myter og utfordre etablerte fordommer. Ved hjelp av sosiokulturelle stedsanalyser kan stedsbilder, stedsbruk og stedsinteresser analyseres med tanke på å forstå hva et sted er, og for å gi et bedre grunnlag for beslutninger om utvikling av stedet.
- Subjektive vurderinger
- Subjektive vurderinger er beskrivelser fra befolkningen i området. Dette kan være oppfatninger knyttet til utfordringer og muligheter med hensyn på trygghet, estetikk, trivsel, omdømme, service, kommunikasjoner, rekreasjonsmuligheter med videre. Denne kunnskapen er viktig for å forstå befolkningens egne opplevelser og meninger om området. For å innhente befolkningens oppfatninger, kan en rekke ulike kartleggingsmetoder, fra mer begrensede temabaserte spørreundersøkelser til omfattende sosiokulturelle stedsanalyser, være aktuelle, alt etter hvilken kunnskap som er ønskelig og påkrevd.
Fysisk planlegging er det samfunnsfeltet der man har jobbet mest systematisk med medvirkningsprosesser som følge av krav om medvirkning i Plan- og bygningsloven. Loven stiller krav til medvirkning og høringer i plansaker for forhold som kan ha innvirkning på opplevelsen av fysisk miljø. Se spesielt § 5-1 om Medvirkning
- Kompakt byutvikling - muligheter og utfordringer
Boken gir en god innføring i begreper, metoder, og tar blant annet for seg hvordan innebygde spenninger og konflikter i fortettingsprosesser håndteres og avveies, og hvor godt plan- og beslutningssystemet vårt fungerer til dette formålet. Redaktører er Gro Sandkjær Hanssen, Hege Hofstad og Inger-Lise Saglie, og den ble utgitt i 2017.
- Kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder Metoden som beskrives har som mål å oppnå det nasjonale målet om å sikre befolkningen mulighet til å drive et variert friluftsliv både i nærmiljøet og naturen for øvrig. Veileder fra Miljødirektoratet fra 2013.
- God boligfortetting i Oslo
Eksempelsamlingen viser gode sider ved utvalgte byprosjekter over de seneste 10 år. Eksempelsamlingen er laget av Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune i 2013.
- Livskraftige Urbane Bomiljø
Eksempelsamling som viser hvordan man kan arbeide for å planlegge gode urbane bomiljø. Samlingen er laget av Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Akershus Fylkeskommune i 2016.
- Fortetting og transformasjon i sentrumsnære bebygde områder - Ås, Frogn og Ski
OsloMet og Asplan Viak har utarbeidet et kunnskapsgrunnlag for hvordan få til gode prosesser i tettstedsutvikling av sentrumsnære områder for kommunene Ås, Frogn og Ski. Fra 2019.
- By- og stedsutvikling - bedre miljø i byer og tettsteder
Byer og tettsteder vokser fram gjennom århundrer og endrer seg gradvis fra dag til dag. Slik er det også i Norge. Det er viktig at denne utviklingen skjer til det beste for innbyggere, næringsliv og naturen. Temasider på regjeringen.no.
- Håndbok i aldersvennlig stedsutvikling
Laget av Norske arkitekters landsforbund på oppdrag fra Helsedirektoratet. Se også egen presentasjon av håndboken med sammendrag av Bull Hansen, NAL.
- Fortetting i byområder - Byggforskserien
Bladet har vektlegger fortetting med boliger eller blandet fortetting med bolig og næring. Bladet gir råd om funksjonelle og estetiske hensyn ved fortettingen. Kun delvis tilgang uten abonnement eller betaling.
- Oversikt over byutviklingsprosjekter i Oslo
Oslo kommunes nettsted som inneholder beskrivelser av nyere byutvikling i Oslo; både nye utbygginger og områderettede innsatser.
- Fortetting på Regjeringen.no
Miljøvennlig by- og tettstedsutvikling forutsetter at ny utbygging i hovedsak skjer gjennom fortetting, transformasjon og mer effektiv bruk av arealer innenfor byggesonen. Dette stiller store krav til kommunen og utbyggere om å sikre de fysiske kvalitetene ved bymiljøet.
Artikler
- Bygger ikke for familier
Presentasjon om undersøkelsen "I hodet på utbyggerne" av bolig:urban, med Norsk Form og Husbanken. Oppdatert artikkel i Aftenposten fra 2011.
- Boligutvikling –
ikke en sak for markedet alene
Skal vi få gode boligområder, trenger vi modige kommuner og politikere som tør tenke langsiktig, basert på kunnskap om hva som bidrar til livskvalitet og trivsel, sier Karin Høyland, arkitekt og seniorforsker ved SINTEF Byggforsk. Kronikk i Kommunal rapport fra 2017.
- Utbyggerne truer kvaliteten
All erfaring fra boligbygging tidligere tilsier at vi bør følge nøye med på kvaliteten, skriver Kim Skaara, president i Norske arkitekters landsforbund. Debattinnlegg i Dagens Næringsliv fra 2013 gjengitt hos Norske arkitekters landsforbunds hjemmeside.
-
Levekår i byer - Gode lokalsamfunn for alle
NOU 2020:16
- Oppdragsutfører
- By- og levekårsutvalget
- Utgivelsesår
- 2020
- Type publikasjon
- Rapport
-
Bo hele livet
Nye bofellesskap og nabolag for gammel og ung
- Oppdragsutfører
- SINTEF Community
- Utgivelsesår
- 2020
- Forfatter
- Karin Høyland, Karine Denizou, Trond Halvorsen, Ellinor Moe
- Type publikasjon
- Rapport
-
Oppvekststedets betydning for barn og unge
Nabolaget som ressurs og utfordring
- Oppdragsutfører
- AFI
- Utgivelsesår
- 2017
- Forfatter
- Ingar Brattbakk og Bengt Andersen
- Type publikasjon
- Rapport
-
Barnefamilier i kommunale boliger
- Utgivelsesår
- 2006
- Forfatter
- K. Stefansen og A. Skevik
- Type publikasjon
- Artikkel
-
Boforhold blant barnefamilier med lav inntekt
- Oppdragsutfører
- NOVA
- Utgivelsesår
- 2012
- Forfatter
- L. M. Turner og K. Stefansen
- Type publikasjon
- Notat
-
Bolig og levekår i Norge 2012
- Oppdragsutfører
- NOVA og Fafo
- Utgivelsesår
- 2013
- Forfatter
- H. C. Sandlie og A. S. Grødem (red.)
- Type publikasjon
- Rapport
-
Planer for et aldrende samfunn?
Bolig og tjenester for eldre i kommunene
- Oppdragsutfører
- Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA)
- Utgivelsesår
- 2014
- Forfatter
- Jardar Sørvoll, Christine Martens og Svein Olav Daatland
- Type publikasjon
- Rapport
-
For tett?
Fortetting, planprosesss og bokvalitet i nye byboligprosjekter
- Oppdragsutfører
- Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR)
- Utgivelsesår
- 2007
- Forfatter
- Lene Schmidt
- Type publikasjon
- Rapport
-
Fortett med vett
Eksempler fra fire norske byer
- Oppdragsutfører
- NIBR
- Utgivelsesår
- 2008
- Forfatter
- Jon Guttu og Lene Schmidt
- Type publikasjon
- Rapport
-
Boligbygging i storbyene - virkemidler og handlingsrom
- Oppdragsutfører
- Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR)
- Utgivelsesår
- 2014
- Forfatter
- Rolf Barlindhaug, Arne Holm, Berit Nordahl og Helge Renå
- Type publikasjon
- Rapport
-
Metoder og modeller for utvikling av gode knutepunkter
- Utgivelsesår
- 2014
- Type publikasjon
- Rapport
-
Fortetting med kvalitet
- Oppdragsutfører
- Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR)
- Utgivelsesår
- 2014
- Forfatter
- Lene Schmidt
- Type publikasjon
- Rapport
-
Towards Spatial Assimilation?
Neighbourhood Attainment among non-Western Immigrant Descendants in the Oslo Region
- Utgivelsesår
- 2016
- Forfatter
- Pål Oskar Hundebo
- Type publikasjon
- Masteroppgave
-
Kompakt by, bokvalitet og sosial bærekraft
- Oppdragsutfører
- Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR)
- Utgivelsesår
- 2014
- Forfatter
- Lene Schmidt
- Type publikasjon
- Rapport
-
Does Diversity in Urban Space Enhance Intergroup Contact and Tolerance?
- Utgivelsesår
- 2009
- Forfatter
- T. Wessel
- Type publikasjon
- Rapport
-
Contextualising ethnic residential segregation in Norway: welfare, housing and integration policies
- Utgivelsesår
- 2012
- Forfatter
- S. Søholt og T. Wessel
- Type publikasjon
- Rapport
-
Utbyggerstyrt byutvikling?
- Oppdragsutfører
- Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR)
- Utgivelsesår
- 2011
- Forfatter
- Berit Nordahl, Rolf Barlindhaug, Eli Havnen, Siri Nørve og Alv Skogstad Aamo
- Type publikasjon
- Rapport
- Plan- og bygningsloven
Formålsparagrafen i Plan- og bygningsloven stadfester blant annet at loven skal fremme bærekraftig utvikling til det beste for den enkelte, samfunnet og framtidige generasjoner. Planlegging og vedtak skal skape åpenhet, forutsigbarhet og medvirkning for alle berørte interesser og myndigheter. Prinsippet om universell utforming skal ivaretas i planleggingen og kravene til det enkelte byggetiltak. Det samme gjelder hensynet til barn og unges oppvekstvilkår og estetisk utforming av omgivelsene. Kommunen skal bidra til at helsemessige hensyn blir ivaretatt av andre myndigheter og virksomheter (§ 1-1). Det skal skje blant annet gjennom råd, uttalelser, samarbeid og deltagelse i planlegging. Kommunen skal legge til rette for samarbeid med frivillig sektor.
- Folkehelseloven
Formålet med Folkehelseloven er å bidra til en samfunnsutvikling som fremmer folkehelse, herunder utjevner sosiale helseforskjeller. Folkehelsearbeidet skal fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse. Loven krever at kommunen skal ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne (§5).
- Sosialtjenesteloven
Formålet med Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen (sosialtjenesteloven) er å bedre levekårene for vanskeligstilte, bidra til sosial og økonomisk trygghet, herunder at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig, og fremme overgang til arbeid, sosial inkludering og aktiv deltakelse i samfunnet. Se også § 13 om NAV som skal bidra i planleggingen i kommunen.
- Meld. St. 18 (2016–2017) Berekraftige byar og sterke distrikt, Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Regjeringa vil blant annet legge til rette for gode og inkluderende lokalsamfunn med vekt på sosial bærekraft.
- Strategi Bolig
for velferd 2014-2020, Kommunal - og moderniseringsdepartementet
Å planlegge for gode bomiljø er et prioritert innsatsområde, og man skal samle og målrette den offentlige innsatsen.
Det er behov for ytterligere nytenkning og fokus på samfunnsplanlegging som virkemiddel for å forebygge og redusere opphopning av sosial ulikhet. Dette er viktig både for å forebygge utvikling av nye utsatte bomiljøer, og for å styrke lokale, regionale og nasjonale myndigheters evne til å utvikle områder som er attraktive og tilgjengelige for grupper, også med ulike sosioøkonomiske ressurser (s.27).
-
Det gode nabolag For Bærum kommune handler det «Det gode nabolag» om å kombinere omsorgsboliger, boliger for førstegangskjøpere under 35 år, familieboliger for startlånsmottakere og salg til det ordinære markedet. I dette innovasjonsprosjektet har kommunen i samarbeid med Husbanken tilrettelagt for utbygging av 67 boliger organisert som borettslag. Kommunen har solgt eiendommen med føringer for beboersammensetning til en privat aktør, som utvikler, bygger og selger boligene. I prosjektet legges det til rette for attraktive fellesarealer som skal fremme felleskap og interaksjon mellom beboerne for blant annet å forebygge ensomhet.
-
Boligetablering i distriktene Mer varierte boligtyper stimulerer til vekst og utvikling, og bidrar til økt omløp i boligmarkedet. Kommunene må bli sin boligpolitiske rolle bevisst. Det var hovedkonklusjonene etter myndighetenes treårige satsing på boligetablering i distriktene, der tolv kommuner deltok i perioden 2012-2014.