Et mål for velferdsstaten er at alle kommuner og aktører som kan bidra til å forbedre livssituasjonen til innbyggere/familier som har behov for offentlig tjenester, samarbeider om å finne gode og langsiktige løsninger.
Fra «Like muligheter i oppveksten», Regjeringens samarbeidsstrategi for barn og ungdom i lavinntektsfamilier (2020–2023) side 141, kan vi lese: «Asker Velferdslab er et eksempel på en modell for å koordinere tjenester til familier eller ungdom i en vanskelig livssituasjon. Kommunen setter innbyggeren i sentrum, og organiserer sine tjenester rundt innbyggeren. Samtidig må innbyggeren selv ta et ansvar for å endre sin livssituasjon.»
Velferdslab har oppmerksomhet på alle medlemmene i en familie, og en brukermedvirkning hvor formålet er at «ingen avgjørelser om meg tas uten meg».. Det å få innsikt i hele familiens behov og ta utgangspunkt i innbyggerens/familiens ressurser, vil kunne gi gode løsninger og en mer bærekraftig utvikling for hele familien samlet.
Samarbeidsstrategien for barn og ungdom i lavinntektsfamilier retter oppmerksomhet på innsatsområder som foreldrestøtte, bolig, utdanning, deltakelse og fritidsaktiviteter, helse, arbeidsliv og forskning. Strategien skal styrke en helhetlig innsats for å bedre situasjonen for barn og ungdom i lavinntektsfamilier. Disse familiene opplever i mange tilfeller å ha lite stabile boforhold og må flytte ofte, noe som går utover barna som må bytte skole og skifte omgangskrets.
Og fortsatt er det mer enn 3 000 bostedsløse i Norge ifølge strategien «Alle trenger et trygt hjem». Ved å etablere prosjekter for å løse de større samfunnsflokene med stor grad av tverrfaglig samordning, gir det også oppmerksomhet for bolig som en del av løsningen.
I 2020 ble det etablert et nettverk for kommuner som etterspurte veiledning for utprøving av «Asker Velferdslab». Statsforvalteren i Oslo og Viken, Husbanken og Asker kommune har samarbeidet med tolv kommuner for utprøving av metoden i egen kommune. Resultatet på slutten av 2021 er at åtte kommuner har etablert lignende velferdsprosjekter som Asker kommune og tester ut i egen kommune. Flere av kommunene er på et nivå som kan gi erfaringsdeling til andre kommuner. Bla. Fredrikstad og Lørenskog har kommet langt i sine erfaringer med utprøving av sine velferdsprosjekter. Statusrapport
Du har ikke tilgang til:
- YouTube.com
- Vimeo.com