Faser
Velg fase for å se beskrivelse og hva som skjer i hver fase.
TILBAKE TIL OVERSIKT
Kort beskrivelse av fasen
Når målsetningene er definert er neste spørsmål: Hva må til for å nå målene? Her må kommunen ta veivalg når det gjelder hvilke virkemidler og samarbeidspartnere kommunen ønsker å satse på.
Resultater fra fasen
At kommunen har kommet frem til flere strategier/fremgangsmåter for å nå fastsatte mål.
Hvem gjør hva i denne fasen?
- Før kommunen starter arbeidet med å formulere strategien er det viktig å spørre:
- Hvilken rolle skal kommunen ha?
- Hvilken rolle skal private aktører ha?
- Hvilket ansvar har enkeltindividet?
- Hvilke former for samarbeid vil gi større måloppnåelse?
- Avklaringer rundt disse spørsmålene vil ha konsekvenser for hvilke strategier kommunen velger og hvordan disse formuleres. I arbeidet med strategivalg skal både generelle (systemiske) og spesielle (individet) behov ivaretas.
- Hvor aktiv ønsker kommunen å være på det boligpolitiske feltet? Hvor aktiv ønsker den å være i samspill med private aktører? Skal kommunen legge til rette eller bygge selv? Hvor aktivt ønsker kommunen å bruke mulighetene i plan- og bygningsloven? Hvor aktivt ønsker kommunen å bruke Husbankens økonomiske virkemidler – som startlån eller grunnlån til tilvisningsavtaler?
- Idédugnad kan være nyttig i denne fasen. Målet med den er å involvere flere av de berørte (interne) aktørene i å finne gode fremgangsmåter for å nå bolig- og velferdsmålene kommunen har satt seg. Noen kommuner har god erfaring med å involvere de ulike fagavdelingene som skal utføre oppgaven i arbeidet med å formulere strategier. Dette for å sikre eierskap. Kommunetorget.no har mange gode eksempler.
- Prosjektleder bør også ha møter med andre eksterne aktører for å få innspill til prosessen med utarbeiding av strategier.
- Det er viktig å utarbeide realistiske strategier med hensyn til finansiering, ansvarsforhold, mulige konflikter, for eksempel på arealdisponeringer og så videre.
- Prosjektgruppe og prosjektleder utarbeider forslag til strategier.
- Det anbefales å sende forslagene til strategier på høring i en referansegruppe.
- Styringsgruppen kvalitetssikrer strategiene.
- Strategiene må forankres i politisk og administrativ ledelse før man går videre i arbeidet med tiltak. Dette kan gjøres gjennom å utarbeide referatsak til kommunestyre, informere formannskap eller prosjekteier/rådmann.